Pro správný výběr pivovarské technologie, rozhodnutí o její konfiguraci a výkonu, se potřebujete rozhodnout kolik druhů, jaký typ piva a v jakém objemu chcete vlastně produkovat.
Výkon pivovaru záleží na objemu varny, počtu kvasných tanků a délky zrání piva dle receptury.
Pokud víte kolik litrů piva byste za den chtěli vyrobit, můžete začít s konfigurací pivovarské technologie.
Produkce pivovaru je limitována objemem varny a počtem várek za den varný den, který je pro Vás akceptovatelný. Tyto dva ukazatele vlastně tvoří možný výkon Vašeho pivovaru. Reálná produktivita pak také záleží na počtu kvasných a ležáckých tanků a délce ležení piva dle receptu.
Všeobecně lez proces výroby piva shrnout takto:
Délka trvání fáze vaření mladiny záleží na receptuře a konfiguraci varny. V průměru trvá vaření 6-8 hodin.
Tím pádem můžete se standardním vybavením za den udělat maximálně tři várky.
Dostupný je samozřejmě i speciální vybavení, umožňující vaření 4 nebo více várek denně, ale v malém měřítku je vaření více než dvou várek denně spíše výjimkou.
Hotová mladina je zchlazena a přečerpána do kvasné kádě (CKT) a tím začíná proces fermentace (kvašení a dokvašování), což může trvat od několika týdnů až po měsíce, v závislosti na typu receptury piva. Jelikož je každý tank využit v procesu výroby piva po určitý čas, reálná produkce pivovaru záleží i na počtu a objemu tanků samotných. V reálu to znamená, že můžete výrobu začít s minimálním potřebným množstvím tanků a časem kapacitu tanků zvyšovat, čímž samozřejmě zvýšíte celkový výstav pivovaru. Nicméně, jak již bylo uvedeno výše, horní mez produkce je limitována možnostmi varny, respektive její denní produktivity. Pokud tedy plánujete v budoucnu produktivitu zvyšovat, doporučujeme nákup varny, která Vám poskytne rezervu pro budoucí růst.
Pivovarská technologie se může dělit na hlavní a doplňkové prvky. Hlavní jsou zahrnuty v základním setu a pro samotný provoz jsou vlastně nutné.
V CK tancích probíhá hlavní kvašení i dozrávání (a sycení) mladého piva. Počet CK tanků závisí na typu a množství piva, které chcete vařit.
Další technologické prvky z naší nabídky řadíme k prvkům doplňkovým, jelikož pivo uvaříte i bez nich, můžete je nahradit jednotkami jinými, nebo bez nich můžete fungovat úplně a dlouhodobě. V každém případě je mnohem pohodlnější pracovat s nimi a pomohou Vám také dosáhnout lepší kvality Vašeho piva.
Popis a funkce každého z uvedených prvků můžete nalézt v patřičné sekci těchto stránek.
Kontaktujte nás a my Vám pomůžeme vybrat to nejvhodnější vybavení pivovaru, dle Vašich požadavků a plánované kapacity.